04 January 2008

Masa untuk menambah lemak tersimpan...yeehaaa

My first entry since coming over here and for the year 2008.

Di musim2 hujan begini, tiada benda lain yang dibuat..makan, makan,makan sampai berat yg hilang semasa proses packing unpacking itu sudahpun diganti balik..hehehe..cemerlang betul!!

Disebabkan terjentik sikit perasaan dengki dgn Apple Crumble Kak Ros, kita pun buat jugak..tetapi Apple n Pineapple Crumble . Resepi dr Kak Da kita. Why?..becoz I just love pineapple tarts..so faham2 sajalah kan apa maknanya..




Senang banget membuatnya..makan lagilah senang..hehehe. Disebabkan sos kastad tak digemari oleh golongan isi rumah lelaki , me just scoopkan aiskrim vanilla saja..sonang kijo den..

Apple and Pineapple Crumble Enda [cikdak]


Bahan untuk inti
6-8 biji apple hijau
1 biji nenas mengkal
Gula secukupnya
Sedikit serbuk kayu manis (optional, wa jarang bubuh pun)


Bahan untuk topping (the crumb)
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 ketul butter atau secukupnya
1-2 sudu gula untuk gaul
1-2 sudu gula untuk tabur kat atas.


Cara membuat inti:
1..Kupas nenas dan cincangkan isinya dan toskan airnya.
2.Kupas epal dan potong dadu
3.Masukan dalam periok dan masak hingga air agak kering.Kacau selalu jangan sampai terhangus.
4.Bubuh gula,sedikit serbuk kayu manis.. ikut selera memasingla,rasa dulu…kacau2 lagi.Baik sikit sebab dia menembak!.Jangan sampai kering sangat sebab kita nak bakar lepas ni.
5.Letak inti ni dalam bekas tahan panas.Selalunya cikdak bubuh dalam satu bekas besar dan lebihnya bubuh dalam bekas2 kecil (ramekins).Sejukkan dulu so that bila bakar nanti dia tak mudah hangus.


Cara membuat topping

1.Gaul tepung dengan butter,cara ramas gaul sampai dia jadi macam serbuk roti.Kalau terlebih butter tambah tepung,kalau terlebih tepung tambah butter.Senang jer.Wa memang tak ada sukatan tetap benda ni.
2.Tambah gula dan gaul lagi.
3.Sekarang ambil adunan ni,tabur atas inti tadi.Ketebalan dalam 1/2 inci.
4.Tabur pulak gula di atasnya.
5.Bakar dalam oven,dengan suhu 180C selama lebih kurang 20minit atau sampai topping kekuningan. Apple crumble ni kena makan dengan kuah kastad.Resepi nya boleh ikut mana2 resepi contohnya macam resepi kuah kastad pudding roti catlady tu.Lepas tu,top pulak dengan satu scoop vanilla aiskrim….perghh.. wa cakap lu.Silalah cuba.




Cuma ada sedikit pemmodifian (hahaha..such terms pun ada in my kamus).Instead of bubuh serbuk kayu manis me letak kulit kayu manis but sepotong kecil saja. Disebabkan selalu sgt tengk Martha Stewart perah jus lemon dlm apple pie dia, me pun perah jus limau nipis..hahaha..tiru jgn tak tiru..




1 comment:

Yasmin said...

Wah Index, sudah blogging kembali ka?? YUm!YUm..nampak berselera tul apple and pineapple ( my fav) crumble tu....;))