11 November 2008

Hari Membuat Roti...

Hujung minggu lepas, ronda2 di alam cyber...cari resepi yang berkenan di mata. TERmasuk kat blog kawan lama kat CARI dulu2 - Maisya..Himpunan Pelbagai Resepi.
Kagum betul dgn Maisya ni..dia rajin dan kreatif. memang impressive. TERberkenan dgn resepi French Baguettes yang ada kat blog dia. Jadi malam tadi kita pun cuba..

Dah lama betul tak buat roti..kira macam dah pencen giteww..Jadi, malam tadi makan french baguttes with garlic butter cicah dengan mushroom soup.




Sedap lah rasa dia..in fact much better dr baguettes yg selalu beli kat bakery tu..keras kejung..yg ni soft dan ada rasa .Dari satu resepi tu kita bahagi kepada tiga ketul..sorang satu lah kan..Tak sangka pulak..roti tu habis sekali hadap je. Mushroom Soup itu beli yang instant je..jenama Knorr. Just tambah sikit whipped cream, tu pasal soup jadi putih melepak. Yang penting..sapu bersih..



Ok, bagi yang sudah TER dengan french baguettes ni, disertakan sekali resepinya yang dikutip dari blog Maisya .

FRENCH BAGUETTES
Puan Roshayati Johari

Ingredients :
360g bread flour90g superfine flour - guna tepung gandum biasa je
1 teaspoon salt
1 tablespoon sugar
1 teaspoon bread improver - tak bubuh
1 teaspoon bread softener - tak bubuh
3 teaspoons instant yeast~
Mix well all the above ingredients.

250g water
10g shortening

Method :
1. Add water to the dry ingredients, a little at a time and knead till a smooth dough is formed.
2. Add in shortening and continue kneading till a smooth and elastic dough is formed.
3. Divide dough to 3 portions, 240g each. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
4. Roll flat one portion to form a square. Then roll it (like a swiss roll). Leave to prove till double the size, about 45 minutes.
5. Brush the top with water, twice. Then make a small cut on top of each dough.
6. Bake in a pre-heated oven at 190 degree celcius using *steam bake method for 12 minutes.
7. After 12 minutes, remove the tray with water and continue baking for another 10 minutes.

* steam bake : Place the tray with dough on top of a tray filled with water and put both trays into the oven.


Dalam oven sekarang ni sedang bakar roti lagi. Kali ni Roti Burger pulak. Juga kutip resepi dari blog Maisya. Next entry ye kita cerita..Wahhh..semerbak rumahku dengan bau roti..

Oh ya, cerita pasal Roti Burger ada kat sini..nak letak kat sini macam tak seswai dgn description blog..LOL

6 comments:

Musliha said...

wah.. sakan eh mkn roti..
sidapnyaaaaaaaa.. nyum!

Pinchesska said...

mmg sakan dek non...sedap..panas2 giteww nyicah....aiyaiyai...

Asmahani said...

aduh, roti pula.. tak terkejar den..

Salmi said...

alahaiiii drooling tengok iteww roti..bila la nak buat ek..laling..iteww bread improver and softener kalu tak taruk pun ok ek?..penah dengar cam kata tak halal?..ke me yang salah paham..

itew ring binder mau ka?..kalau mau, kang me pi beli sat kat kedai buku depan rumah nie..jalan 5 minit ja dah sampai..hehehe...

Pinchesska said...

alahai salmi..me tak letak pun semua benda tu..sebab me pakai tepung roti, tapi masa me buat roti burger kan..guna tpg gandum je dan me letak baking powder..ok jer my roti burger iteww..

hehe..malulah pulak nak kata..malu tapi mau..ekekeke

haslina said...

salam...aduh sedapnyer nampak roti tu..
saya link blog ni yea..
tq